Bespaar continu

Omwonenden bouwproject Alexanderkerk: ‘Blijft het Lage Land nog wel laag?’

Omwonenden van het voorgenomen bouwproject op de plek van de Alexanderkerk en Het Palet maken zich zorgen om het groene karakter van hun wijk. Op dit moment heeft een petitie tegen de nieuwbouwplannen al ruim 250 handtekeningen. Komende week volgen er gesprekken met vertegenwoordigers van Het Palet en de Alexanderkerk. De Laaglandse Courant sprak met Lesley Busink wijkbewoner en de opsteller van de online petitie.

Was er niet al langer spraken van bebouwing van het gebied? In eerdere berichtgeving werd aangegeven dat de huur van het voormalige schoolgebouw van De Piloot door het Palet maar voor vijf jaar zou zijn. Lesley Busink geeft aan dat de bewoners aan het Koldeweypad recent nog grond van de gemeente hebben kunnen kopen om hun tuin uit te breiden. “Van flats was toen geen sprake”.

Samen met bewoners aan de Duikerstraat en uit de Berlagehof protesteren de bewoners van het Koldeweypad nu tegen de bouw.

‘We kunnen elkaar toch tegemoet komen?’

De zorgen van de omwonenden lijken zich toe te spitsen op het uitzicht dat door de bouw van een flat teniet wordt gedaan, de drukte van 100 nieuwe bewoners en het verlies van groen in de omgeving. Ondanks het vermoeden dat het hele bouwproject al rond is, “Wij hebben het idee dat dit al veel langer speelt”, schat Lesley de mogelijkheden invloed uit te oefenen positief in. “Bij het Alexanderbad [in Prinsenland] is ook met succes geprotesteerd tegen verdere hoogbouw”.

Het gaat hem ook niet om het voorkomen van enige bebouwing in het gebied, maar Lesley ziet wel een compromis voor zich. Op zijn minst zou er wat gedaan kunnen worden aan de hoogte van het voorgenomen project. Als de flats er komen, “kun je het Lage Land dan nog wel zo noemen?”. Ter illustratie, “Wat er nu gepland is, is een soort kopie van de flat [van de Lelie Zorggroep] die er al staat”.

Busink gaat naar eigen zeggen open het gesprek met de Alexanderkerk aan. “Die hebben geld nodig en willen hun grond verkopen aan de gemeente”. Lesley geloofd dat omwonenden, de Alexanderkerk en bouwbedrijf Boele & Van Eesteren elkaar wel tegemoet kunnen komen in de uiteindelijke plannen.

Waar alle partijen het in ieder geval al over eens lijken te zijn is het beeldbepalende karakter van de kerk zelf. “Het gezicht van het Lage Land”, aldus Busink.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook