Bespaar continu

Tot nu toe goede opkomst Tweede Kamerverkiezingen

De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen is tot nu toe goed te noemen. Op deze zonnige woensdag was om half 6 vandaag al de 50 procent gepasseerd. De afgelopen twee Tweede Kamerverkiezingen lag het percentage om 6 uur nog steeds onder dat cijfer. Ook landelijk is dat beeld te zien en lijkt het er op dat er een flink aantal kiezers komt opdagen.

Hoge opkomst Tweede Kamerverkiezingen

in 2002, 2003 en 2006 was de opkomst rond deze tijd meer vergelijkbaar. In 2010 en 2012 lag de opkomst echter lager. De totale opkomst bij die twee laatste verkiezingen was in Rotterdam net boven de 60 procent. Landelijk gezien was de totale opkomst toen ruim 70 procent. In de jaren ’70 en ’80 was de landelijke opkomst steevast nog een stuk hoger. Toen werd er regelmatig een landelijke opkomst van ruim 80 procent geteld.

In het centrum van Rotterdam is de opkomst inmiddels al over die 80 procent heen. Die cijfers zijn echter vertekend, omdat veel mensen vanuit hun werk in het centrum gaan stemmen. Rotterdammers kunnen bij alle stembureaus in de stad stemmen. In Prins Alexander is de opkomst ook al hoger dan het gemiddelde van Rotterdam.

Rotterdammers kunnen nu voor het eerst ook in alle grote onderwijsinstellingen terecht om hun stem uit te brengen. De stemlokalen zijn vandaag nog geopend tot 21.00 uur. (Maastunnel tot 20.30 uur)

Nog extra informatie over de verkiezingen nodig? De gemeente Rotterdam heeft een pagina met uitleg over stemmen, de stembureaus en de locaties en toegankelijkheid online staan. Een live opkomstteller is hier te vinden.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook