Bespaar continu

Rotterdam dreigt met stappen over door raad aangevraagd ‘hackrapport’

Ondanks het feit dat de Rekenkamer bezweert dat er geen gevoelige informatie in het rapport staat, wil het college van Burgemeester en Wethouders in Rotterdam niet dat een ‘hackrapport’ nu al naar buiten komt. Het onderzoek was aangevraagd door de gemeenteraad. Die wilde naar aanleiding van lekken uit het verleden laten onderzoeken hoe het met de veiligheid van gegevens in de gemeente stond. Volgens Nieuwsuur is het rapport vernietigend: op veel fronten schiet de beveiliging tekort.

Rapport zou een ‘handleiding’ voor hackers vormen

De Rotterdamse Rekenkamer had zelf experts ingehuurd om te zien op welke manieren Rotterdam te ‘hacken’ was. Dan bleek soms nog eenvoudiger dan sommigen al vermoedden. “Een beetje hacker kan er zo bij, bij de persoonsgegevens van Rotterdammers”. Fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam haalde zelfs aan dat je “zo een gebouw kunt binnenlopen” en achter een computer kunt gaan zitten, zonder dat dat alarmbellen doet afgaan.

B & W van Rotterdam overweegt juridische stappen als het rapport op de geplande datum van 5 april uitkomt. Dat zou volgens hen te risicovol zijn, omdat kwaadwillenden dan een gids “hoe hack ik de gemeente” in handen krijgen. Volgens de Rekenkamer zelf, en de gemeenteraad is dat onzin.

Rekenkamer: rapport zegt niets over het “hoe” van de kraak

Omdat de Rotterdamse Rekenkamer tijd nodig heeft om de bezwaren van B & W door te nemen is in ieder geval besloten tot een week uitstel, zo meldt ThePostOnline. Een bedrijfsrechercheur checkt het rapport nu extra op mogelijk (te) gevoelige gegevens.

Dat de beveiliging van de gemeente er niet goed vanaf komt lijkt vast te staan. Onderzoekers constateerden onder andere het gebruik van verouderde software, eenvoudige wachtwoorden en kregen gemakkelijk toegang tot gebouwen. Volgens de Rekenkamer is het daarmee helemaal niet zo dat hun rapport een ‘handleiding’ voor hackers vormt. Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer bezweert tegenover Nieuwsuur dat het “hoe” van de kraak veilig in de kluis blijft.

Fractievoorzitter van de VVD, Antoinette Laan, noemt een eventueel kort geding een “erg kwalijke zaak”. De gemeenteraad ziet dan ook graag spoedig publicatie van het rapport om inzicht in de problemen te krijgen. Als ook de extra check van de Rekenkamer aantoont dat er geen sprake is van het vrijgeven van geheimen, dan wordt het rapport alsnog openbaar.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook