Bespaar continu

Wijkbestuur wil gratis reanimatiecursus voor heel Rotterdam Alexander

Alle inwoners van Rotterdam Alexander krijgen, als het aan het wijkbestuur ligt, gratis de mogelijkheid een reanimatiecursus te volgen. Deze cursussen zouden bekostigd moeten worden uit het potje van bewoners-initiatieven voor Prins Alexander. Dit meldt het AD / Rotterdams Dagblad. Ook zouden op meer plekken AED-apparaten moeten komen, de bekende ‘defibrillators’.

Reanimatiecursus in Alexander

Met het initiatief wil Vanessa Kievit, lid van de gebiedscommissie namens Leefbaar Rotterdam, er voor zorgen dat meer levens gered kunnen worden. Uit een onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen bij een reanimatie. Dat kost mensenlevens en “Daar willen we wat aan doen” zo zegt Kievit tegenover RTV Rijnmond.

Zij wil in Prins Alexander een start maken met voorlichting die mensen kennis bijbrengt over reanimaties. De cursussen zouden wat haar betreft bijvoorbeeld gegeven worden in ‘popup’ cursuscentra, bij markten en andere publieke plaatsen in de wijk.

AED-apparaten

Het initiatief sluit aan bij een plan van Leefbaar-collega Benvenido van Schaik in de Rotterdamse raad. Hij wil het netwerk van defibrillators, AED-apparaten, uitbreiden. Een motie van Leefbaar en D66 maakte daar al de weg voor vrij. Ook zou er een beter beeld moeten zijn van ‘waar hangen die dingen nou precies’, zo zegt Kievit over dit voorstel.

Op dit moment wordt er bij meldingen waarbij gereanimeerd moet worden ook gewerkt met het netwerk van Hartveilig Wonen. Dat is een alarmsysteem voor vrijwilligers die ingezet kunnen worden bij een reanimatie. Zo ontstaat een netwerk van getrainde vrijwilligers die met een AED om kunnen gaan.

In het voorstel voor de reanimatie-cursussen wordt uitgegaan van de 95.000 inwoners van Prins Alexander. Of ook echt driekwart van die bewoners in potentie een cursus kan gaan volgen valt te betwijfelen. Onder dit totaal vallen namelijk bijvoorbeeld ook kleine kinderen.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook