Bespaar continu

Kunstwerk oude Zwembad Alexander is verhuisd naar Ommoord

Het Neon kunstwerk dat het oude Zwembad Alexander in Prinsenland sierde is verhuisd naar Ommoord. Daar hangt het sinds kort aan de gevel van het Pomphuis aan het Fioringras. De Ommoordse bewonersstichting De Witte Bollen heeft zorg gedragen voor het vinden van een nieuwe locatie voor het kunstwerk. Han Goan Lim, de Rotterdamse kunstenaar die het werk maakte, begeleidde zelf het traject van verhuizen, opknappen en herplaatsen.

In juli 2016 maakte Peter Buisman van De Witte Bollen de laatste foto’s van het Neon kunstwerk op haar oude plek. Het prijkte al vele jaren op het dak en de zijgevel van het Zwembad Alexander aan het Bramanteplein in Prinsenland. Dat zwembad is inmiddels al enige tijd afgebroken en op diezelfde plek is nu een multifunctioneel centrum verrezen. Bij het nieuwe centrum was helaas geen plaats voor het werk ingericht.

Het kunstwerk op de oude plek aan het Brabanteplein in Prinsenland

Verplaatsing van het kunstwerk

Het kunstwerk dreigde na het afbreken van het zwembad te worden vernietigd. Caro van der Pluijm, van het CBK (Centrum Beeldende Kunst – Rotterdam), gaf aan dat er geen plaats meer voor zou zijn op het nieuwe complex Alexanderhof. Dat biedt ook onderdak aan de Prinsenhof. Stichting de Witte Bollen werd benaderd met de vraag of zij misschien een elders in Prins Alexander een nieuwe plek kon selecteren. Dat werd uiteindelijk het Pomphuis in Ommoord.

Monteurs van het bedrijf Neon Time hebben het werk stevig vastgezet op de gevel van het pomphuis. De constructie moet nu windkracht twaalf aan kunnen. een van de monteurs had er direct maar een verhaal bij bedacht. “De gele cirkel is de doorsnede van een rioolbuis, immers het pomphuis staat borg voor het afvoeren van vervuild water uit Ommoord naar de waterwinning bij de Brienenoordbrug, in de wijk de Esch”, zo stelde hij zich voor. “Het kabbelende water in het kunstwerk toont gelukkig schoner water dan dat door het pomphuis gaat. De rode rechthoek is het gebouw, het Pomphuis, het wijst naar boven, want het water moet uit het laag gelegen Ommoord wel een stukje omhoog gepompt worden.”

Kunstenaar Han had er uiteraard oorspronkelijk een ander verhaal bij, maar was zeer tevreden dat zijn werk een nieuwe plaats had gekregen.

Verlichting

De afstelling is van het werk is zodanig dat het werk al bij de eerste schermer tot leven komt. Het is nu uitgerust met led-verlichting in plaats van het oorspronkelijke neon. Overdag is het zonder licht een kleurrijk werk. Over niet al te lange tijd hoopt stichting De Witte Bollen er een informatiebord bij te kunnen plaatsen, zodat het verhaal van de oorsprong van het kunstwerk voor iedereen duidelijk is.

Volgens de stichting was er vanaf het eerste moment de welwillende medewerking van de beheerders van het Pomphuis, de Afdeling Water van de Gemeente Rotterdam. Het Pomphuis heeft ook twee andere kunstwerken, betonplastieken van Rob Koomen uit 1966.

Het Neon kunstwerk op de nieuwe plek in Ommoord

Titelfoto: Kunstenaar Han Goan Lim inspecteert de nieuwe plek
Foto’s: © Peter Buisman, stichting De Witte Bollen

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook