Bespaar continu

Stippelmotten pakken boom langs Koningslaan grondig in

Eén boom langs de Koningslaan biedt een opvallende aanblik. Het is de enige boom die geheel wit is en wie dichterbij komt ziet dat de boom geheel is ingepakt in een soort web. Bij navraag blijkt het om de spinsels van de larven van stippelmotten te gaan. De rupsen van dit dier maken vaak een groot gezamenlijk soort web. Het diertje wordt daarom ook wel ‘spinselmot’ genoemd.

Gezamenlijk web van stippelmotten

Het werk van de motten zorgt er dat de hele boom, van de kruin tot aan de grond, inmiddels is ingepakt. De larven van de motten vinden tijdens het verpoppen een beetje bescherming in hun taaie web. Meestal hebben ze daarbij een bepaalde voorkeur voor een soort boom. Op dit moment lijkt het dan ook bij deze ene boom aan de Koningslaan in het Lage Land te blijven. Maar in 2009 kregen verschillende steden in Nederland te maken met een aanzienlijk grotere hoeveelheid van de rupsen.

Destijds werden er, ook in Rotterdam, hele rijen bomen ingepakt en gingen beelden van een door de rupsen compleet ingepakte auto overal rond op internet.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook