Bespaar continu

‘Alle schaamte voorbij’, opvangplan Evenaar in Oosterflank gaat toch door

Ondanks protesten uit de wijk gaat het nieuwe plan voor zorgcomplex De Evenaar toch door. Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten. Naast ouderen komen er nu ook 35 mensen met psychische problemen in het complex. Een alcoholverbod, meer politiesurveillances en meer cameratoezicht moeten het leed wat verzachten. Daarnaast komt er ruimte voor meer onderhoud en schoonmaak van (groen-)voorzieningen in de buurt. Op Twitter noemt Leefbaar-raadslid Michel van Elck het doorgaan van het plan “Alle schaamte voorbij”.

Het plan was bij geen enkele partij echt populair, maar de meeste partijen bleken het er in de raad toch over eens dat de zorgtaak het belangrijkste was. Een motie van Leefbaar Rotterdam, 50Plus, Denk en de PVV om het plan van tafel te halen, haalde het dan ook niet. De motie van de VVD, die voor de extra compenserende maatregelen zorgt, haalde het dus wel.

Protest tegen opvangplan

Na protest van bewoners werden de plannen tijdelijk in de ijskast gezet. De afgelopen week werd er ook een enquête gehouden over de wijkbewoners. Ook de gebiedscommissie Prins Alexander gaf een negatief advies af.

Uiteindelijk werd het dan toch wel “Hoog tijd voor een besluit“. Michel van Elck gaf vandaag nog aan dat Oosterflank een ‘rode zone’ is. De wijk zou dus te kwetsbaar voor een dergelijke opvang zijn, zo tekent het AD / Rotterdams Dagblad op. Van Elck wees op het gebrek aan draagvlak, waarbij 73 procent van de wijk tegen is.

Uiteindelijk werd er toch voor het plan gekozen. Raadsleden van de SP en CU-SGP vonden de peiling onder de buurtbewoners dubieus, schrijft Dagblad010. Zij vonden het ‘not done’ vonden om over zieke mensen te stemmen.

Volgens Van Elck maakt “Het nieuwe aankomende elitaire stadsbestuur van R’dam” met de keuze voor het plan “direct duidelijk lak te hebben aan de mening van Rotterdammers”.

Titelfoto: © Google / Google Maps

Bespaar continu

1 thought on “‘Alle schaamte voorbij’, opvangplan Evenaar in Oosterflank gaat toch door

  1. Niet gedronken en toch een kater … Eerst een bijzonder staaltje van dualisme, het college van B&W van Rotterdam met een meerderheid van wethouders van Leefbaar Rotterdam gaat in het geheim akkoord met de nieuwe bewoners van De Evenaar. Dat college wordt op de voet kritisch gevolgd door de eigen fractie in de gemeenteraad. Is dat nou op twee paarden wedden en dus de omwonenden/kiezers om de tuin leiden? Vervolgens blijkt het college zich diep in de kosten gestoken te hebben, terwijl het verzet tegen de plannen in hun eigen fractie al duidelijk was. Komt het college met ongeloofwaardige berichten over hoe het wel zal meevallen met de nieuwe mix.
    Zijn de protesten in het Oostelijke deel van de Oosterflank, dus daar waar “De Evenaar” staat, luid en duidelijk tegen de overvaltactiek van het college en geeft de Gebiedscommissie meerdere keren aan dat dit geen goede gang van zaken is, wordt de uitvoering van het plan bevroren en komt er een dubbele enquête. Huis aan huis in de omgeving van “De Evenaar” is slechts een zeer kleine minderheid positief, de meerderheid is negatief en een deel is afwachtend of heeft geen mening. Uit de digitale enquête (gehouden in de hele Oosterflank, dus ook in het Westelijke deel van de Oosterflank wat verder weg is van “De Evenaar”) komt dat een zeer grote meerderheid tegen het plan is – er is al genoeg overlast daar in de Oosterflank, het is niet voor niets als een “rood gebied” aangeduid. Halen verschillende leden van de gemeenteraad het in hun hoofd om te twijfelen aan de representativiteit van de door een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie uitgevoerde enquête. Wat een bewijs van onvermogen, je hoort Maurice de Hond op de grond vallen van het lachen, alsof hij de gehele Nederlandse bevolking moet raadplegen om een betrouwbare peiling te presenteren.
    De tenenkrommende vergadering van de (nieuwe) gemeenteraad liet duidelijk blijken dat ook de aankomende nieuwe coalitie geen mogelijkheden ziet om onder de forse kosten van het huidige (Leefbaar) college te komen. Dan maar gekozen voor extra maatregelen. De omwonenden blijven met een kater achter, kiezers worden van de stembus weggejaagd en nu maar een jaar in spanning afwachten en hopen dat er niets gebeurd. Lekker is dat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook