Bespaar continu

Hoe moet het nu met Oosterflank?

Het is een onrustig jaar geweest voor bewoners van Oosterflank.  Over de komst van nieuwe bewoners in het wooncomplex De Evenaar ontstond beroering. Ook in de raad werden vragen gesteld en vroegen mensen zich af of de komst van mensen met ‘psychische problemen’ naar het complex de wijk niet te veel zou belasten. De onrust in de wijk kwam tot een voorlopig hoogtepunt nadat een man verschillende jonge meisjes in de wijk had lastig gevallen.

Oosterflank mag dan misschien niet altijd tot de verbeelding van veel Rotterdammers spreken, het blijft een bijzondere wijk. Op de grens met Capelle aan den IJssel huisvest het een groot winkelcentrum en een van de drukte treinstations van Rotterdam. Dat zorgt voor veel bezoek en dat brengt soms ook overlast met zich mee. Volgens een deel van de bewoners wordt die overlast de laatste tijden echter te gek. De huisvesting van meer mensen mensen met psychische problemen in de voorbije jaren, onder andere bij wooncomplex de Hoeksteen, zou de wijk nu te veel gaan belasten.

Nieuwe bewoners in de wijk

Op het moment dat de plannen voor De Evenaar bekend werden trokken bewoners aan de bel bij de Gebiedscommissie. Men vreesde voor te veel ‘bavo-klantjes’ in de wijk. De gebiedscommissie bracht uiteindelijk een negatief advies uit voor de plannen met De Evenaar.  En na protest van bewoners werden de plannen uiteindelijk tijdelijk even in de ijskast gezet. Dat bleek van korte duur, want de plannen vinden uiteindelijk toch doorgang. Leefbaar-raadslid Michel van Elck noemde het doorzetten van het plan “Alle schaamte voorbij”.

Dat begin van het jaar aan de Mombassaplaats een dodelijke steekpartij heeft plaatsgevonden doet het veiligheidsgevoel van veel bewoners natuurlijk ook al niet veel goeds. Van Elck heeft ook later dit jaar geen goed woord over voor de behandeling van bewoners in de omgeving. ‘Ouderen in De Hoeksteen aan hun lot overgelaten’, meent hij.

Wanneer er de afgelopen maand berichten binnen komen over een man die jonge meisjes zou lastigvallen is de verontwaardiging dan ook groot. De verhalen over een mogelijke ‘kinderlokker’ doen snel de ronde in Oosterflank en Capelle, maar blijken ook waar. Volgens de politie zijn er meerdere meldingen binnengekomen en uiteindelijk wordt er inderdaad een man gearresteerd in het Capelse Schollebos

Het gevoel van veiligheid in Oosterflank

Maar hoe gaat het nu met Oosterflank? Hoewel iedereen het er over eens lijkt dat de onrust niet normaal is, is het college vooralsnog niet direct te porren voor nog een bewonersavond. Er komen in ieder geval camera’s in de wijk, zo schrijft het AD / Rotterdams Dagblad. In de Rotterdamse politiek is er echter ook onrust over het onderwerp.

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, VVD) verwijt Leefbaar een politiek nummer van de overlast te maken. Hij verwijt Van Elck dat “hij het gevoel van onveiligheid juist aanwakkert”, zo schrijft het AD over de zaak. 

Wijbenga wil dus – voorlopig – ook nog geen ‘brede informatieavond’ voor bewoners van de Rotterdamse wijk, zo schreef RTV Rijnmond. De gebiedscommissie en – opnieuw – Leefbaar willen wel zo’n avond, ook omdat er gewoon veel onduidelijkheid is. Of het uitblijven van een nieuwe informatieavond de rust nu eindelijk doet wederkeren of juist aanwakkert, zal in de laatste twee maanden van het jaar moeten gaan blijken.

Bespaar continu

1 thought on “Hoe moet het nu met Oosterflank?

  1. Bij ons thv de cooop heeft een van deze patiënten letterlijk op mijn voorterras staan pissen ! Ik ben naar de bavo geweest en niemand gaf thuis ivm het schoonmaken ! Ze zouden niet verantwoordelijk zijn voor hun patiënten in de wijk !😰😡komen ze na enkele dagen aanzetten met n bosje bloemen uit de kiosk van het Ijsselland ! Dit gaat nog uit de hand lopen vrees ik met de nieuwe bewoners ! Ik heb een dochter van 13 , ze mag niet zomaar zorgeloos door de wijk van mij !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook