Bespaar continu

Ondernemers Alexandrium krijgen boete als ze niet eerder open gaan

Winkeliers in het winkelcentrum Alexandrium zijn in conflict geraakt met verhuurder Klépierre. Oorzaak van de onenigheid zouden onder andere de nieuwe openingstijden zijn. Per 1 april gelden nieuwe openingstijden. “Nu moeten we op maandag ineens om 09.30 uur open in plaats van 11.00 uur. Doen we dat niet, dan krijgen we een boete”, zo tekent het AD / Rotterdams Dagblad op uit de mond van een winkeleigenaar.

De ondernemers beklagen zich anoniem tegenover de krant, want ze zijn bang voor maatregelen van de Franse verhuurder. Naast de boete die ze van de verhuurder krijgen voor ’te laat’ opengaan speelt er ook ontevredenheid over de hoge huren. PvdA-wethouder Barbara Kathmann wil in gesprek gaan met Klépierre.

Update: In een eerste reactie zegt Klépierre inmiddels de onrust te betreuren. “Kijkend naar het veranderende consumentengedrag en de concurrentie in de directe omgeving, is een aanpassing van de openingstijden in het Alexandrium Shopping Center [..] noodzakelijk.” Het bedrijf wijst er op dat de wijziging niet inhoudt dat winkels in totaal meer uren open hoeven te zijn. Volgens hen is de leegstand ook niet 20, maar slechts 6 procent.

Ondernemers op kosten gejaagd

“Het is toch belachelijk dat je als ondernemer niet meer zelf kan bepalen wanneer je open bent?”, zegt een winkelier. Volgens de kleinere ondernemers is er vooral overlegd met de grote ketens. Een boete van de verhuurder kan wel 500 euro per keer zijn. De kleine ondernemers maken zich zorgen dat er nog meer zaken uit het winkelcentrum zullen vertrekken. Er zouden in totaal al 50 winkels zijn vertrokken sinds Klépierre de eigenaar van de voormalige Oosterhof is.

Fracties van VVD, Leefbaar Rotterdam, PvdA en D66 vroegen opheldering bij wethouder Kathmann. Ook zij vindt dat er sprake is van ‘een zorgelijke situatie’.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook