Bespaar continu

Smogalarm voor groot deel regio Rotterdam

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor grote delen van de stad een smogalarm afgegeven. Hieronder valt ook Rotterdam-Oost. De luchtkwaliteit wordt rond vier uur deze middag zo slecht dat iedereen last kan krijgen van luchtverontreiniging.

De luchtkwaliteit wordt in delen van verschillende provincies deze namiddag ‘zeer slecht’. Het adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven, mits het daar koel genoeg is. Het advies geldt voor de namiddag en de vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smogalarm door vorming van ozon

Het smogalarm wordt afgegeven vanwege de vorming van ozon in de lucht. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zo meldt het RIVM. Onder de klachten kunnen hoesten en kortademigheid vallen, maar ook verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Irritatie aan ogen, neus en keel kunnen ook voorkomen.

Deze vorm van smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Onder invloed van de zon worden vervuilde stoffen omgezet in ozon.

Ook voor morgen geldt een waarschuwing. De concentraties zullen dan naar verwachting wel lager zijn. Er geldt voor vrijdag in ieder geval een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog.

Bespaar continu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer via Facebook